Fonálférgek ellen

fonálférgek ellen

fonálférgek ellen

Címlap » Trágyázás » Zöldtrágyázás és mulcsolás Védekezés a fonálférgek ellen Míg fonálférgek ellen zöldtrágyanövények jelentősen gyérítik a fonálférgeket, addig a nematóda rezisztens mustár- és olajretekfajták ezt a biológiai fejlődési ciklust totálisan blokkolják, és képesek teljesen fonálféregmentes talajt biztosítani a haszonnövények - fonálférgek ellen cukorrépa, burgonya és gyökérzöldségek - számára. A cukorrépában, burgonyában, gyökérzöldségfélékben gyakori cisztaképző fonálférgek belső paraziták, mivel életük nagyobbik részét a növény gyökérzetében töltik el.

fonálférgek ellen

A talajban elfekvő - a cisztákban hoszszabb ideig életben maradó - tojásokból a gazdanövény gyökérváladékának hatására kikelnek a lárvák, és felkeresik a gazdanövény gyökérzetét.

Rövid külső élősködés után befurakodnak a gyökérzet belsejébe, és fölfelé haladva többször vedlenek.

fonálférgek ellen

Időközben a fonálféreg váladékának hatására kialakulnak a nedvkeringést akadályozó "óriássejtek" a növényben, amelyek a kórtüneteket kiváltják. Mikor tömegük miatt a paraziták már nem férnek el a gyökér belsejében, akkor a gyökér bőrszövete felszakad, és a kezdetben fehér színű nőstény fonálféreg már csak a feji résszel tapad a gyökérzethez.

A hímek ivaréretté válva elhagyják a gyökértestet, és felkeresik a már szabad testvégű nőstényeket.

fonálférgek ellen

A megtermékenyítés után a nőstények teste megtelik tojásokkal. A lárvák vagy kibújnak és felélik a test többi anyagát, vagy - a körülmények függvényében - nyugalomban, a tojásban maradnak.

fonálférgek ellen

A közben kifejlődő ciszta megbarnul, és az elpusztuló gyökérzet mellett a talajban hosszú ideig megőrzi a benne levő tojások életképességét. A kártétel oka, hogy a gyökérbe bejutott fonálféreg feje körül - a kiválasztott anyagok hatására - képződő óriássejtek képezik a fonálféreg éléstárát.

fonálférgek ellen

Így akadályozzák a növény tápanyag- és vízforgalmát, s a beállt zavarok miatt a gyökérzet idő előtt elpusztul.

Olvassa el is