Élő baktériumok,

élő baktériumok

az enterobiosis életciklusa parazita organizmusok példája

Élő baktériumok becslése szerint re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. Ami ennél is rosszabb, hogy a műanyag hihetetlenül erős és tartós, és kutatók becslése szerint tól akár 5 évig is eltarthat, hogy teljesen lebomoljon. Káros kémiai szennyezőanyagok oldódnak ki belőle az óceánjainkba, a talajba, az ételünkbe, vizünkbe és belénk.

De hogyan jutottunk el idáig, hogy ennyi műanyag hulladékunk van? A műanyag olcsó, tartós, könnyen kezelhető és kéznél van. De a jó hír, hogy van más is, ami olcsó, tartós, könnyen kezelhető és kéznél van. Kutatásom szerint talán még segíthet nekünk műanyagszennyezés-gondunk megoldásában.

Baktériumokról beszélek. A baktériumok szabad szemmel láthatatlan mikroszkopikus élőlények, amelyek mindenhol megtalálhatók, mindenféle és szélsőséges környezetben is: emberi bélben, talajban, bőrben, óceán élő baktériumok árkaiban ºC-os hőmérsékleten.

A baktériumok mindenhol ott vannak, mindenféle és pinworms obelix környezetben is. Emiatt nem válogathatnak a táplálékban. Ráadásul még sok is van belőlük.

condyloma a végbélben paraziták a hasnyálmirigy kezelésében

Kutatók becslése szerint kb. Figyelembe véve, hogy mi, emberek millió tonna új műanyagot oxyuris vermicularis adalah évente, így ez a szám jól összemérhető a baktériumokéval. Miután ezt észrevettem, és elkezdtem tanulni a módszerekről, ahogyan a baktériumok táplálékot találnak, gondolkodóba estem: a műanyaggal szennyezett környezetben élő baktériumok rájönnek-e, élő baktériumok használják táplálékként a műanyagot?

Úgy döntöttem egypár éve, hogy utánajárok a kérdésnek. Szerencsémre az egyik legszennyezettebb amerikai városból származom, a texasi Houstonból. Nevetés Csak a szülővárosomban hét, államilag kijelölt megtisztítandó terület van. Ezek annyira szennyezettek, hogy a kormányzat a tisztításukat országos fontosságúvá tette.

női torokrák papilloma hpv lingua

Úgy döntöttem, hogy körbejárom őket, és baktériumoktól nyüzsgő talajmintákat gyűjtök. Kezdtem szórakozni a protokollal, amely csak a recept hangzatos tudományos neve. Szénmentes közeget vagy táplálékmentes környezetet próbáltam kotyvasztani.

a szemférgek tünetei fenyőférgek élnek a levegőben

A megszokott szenet és táplálékot nélkülöző környezetet, amelyre a baktériumnak, ahogy nekünk is, szüksége van az élethez. Ebben a környezetben csak egyetlen szén- vagy táplálékforrást nyújtok a baktériumnak: polietilén-tereftalátot, vagyis PET műanyagot. A PET a legszélesebb körben gyártott műanyag a világon. Mindenféle étel és élő baktériumok tárolására használjuk. A legismertebb példa rá a műanyag vizespalack, amelyből most percenként egymillió fogy.

Tartalomjegyzék

PET-műanyagdiétára kényszerítem a baktériumokat, és megnézem, hogy melyik éli túl, vagy remélhetőleg gyarapszik. Az ilyenfajta kísérlet kiszűrné a szennyezett környezetükhöz alkalmazkodott baktériumokat, és amelyek PET-et evő képességet fejlesztettek ki. E szűrőt használva sikerült is néhány baktériumot találnom, amely pontosan így viselkedett.

A baktériumok rájöttek, hogyan kell PET-et enni. De hogyan csinálják? Igazából egyszerű. Mint ahogyan mi, emberek szenet és ételt cukorrá alakítunk, amelyet utána energiaként használunk fel, a baktériumom is ezt csinálja. A baktériumom élő baktériumok, hogyan hajtsa végre az emésztési folyamatot a nagy, erős és tartós PET műanyagon.

Navigációs menü

Ehhez a baktériumom bizonyos típusú enzimet használ. Az enzimek minden élőlényben megtalálható vegyületek. Sokféle típusú enzim létezik, de mind olyan folyamatokat segítenek elő, mint az étel energiává való átalakítása. A baktériumomnak lipáz nevű enzime van, amely a nagy, erős és tartós PET-hez kötődik, és segíti cukorrá lebontani, amelyet a baktériumom majd energiaként használhat.

papilloma fordított sinus orr két parazita elleni tabletta

Tehát a PET műanyag nagy, erős, tartós szennyezőanyagból finom baktériumeleséggé alakul át. Elég jól hangzik, nem? A műanyag-szennyezettségi gondjainkra tekintettel elég hasznosnak is hangzik. A bolygónkon felhalmozódott műanyag szemétről szóló, említett statisztikák ijesztőek.

Rámutatnak arra, hogy ugyan a csökkentés, újrahasznosítás és újrafeldolgozás fontos, de nem elegendők a helyzet megoldásához. Itt siethet segítségünkre a baktérium.

De értem, hogy a bakteriális segítség koncepciójának gondolata talán van, akit kissé idegesít.

plucni paraziták kódja ljudi utolsó stádiumú prosztatarák

Hiszen ha mindenhol van műanyag, és ezek a baktériumok azt eszik, fennáll-e a kockázata, hogy elszabadulva óriási pusztítást okoznak? A rövid válasz: nincs, és elmondom, miért. Ezek a baktériumok már a környezetünkben vannak. Kutatásomban nem genetikailag módosított "frankenbogarak" vannak, hanem élő baktériumok előforduló baktériumok, amelyek csak alkalmazkodtak a szennyezett környezetükhöz, és műanyagevő képességet fejlesztettek ki.

Műanyagevő képességük igazából természetes. De ez hihetetlenül lassú folyamat. Sok még a teendő, hogy kitaláljuk, miként lehet siettetni a folyamatot.

A kutatásom jelenleg e módokat vizsgálja egy sorozatnyi ultraibolya előkezelésen keresztül, ami tkp. Azért csináljuk, mert a napfény kissé úgy viselkedik, mint a húspuhító: a PET műanyagban lévő nagy, erős, tartós kötéseket felpuhítja, és kissé könnyebben rághatóvá teszi a baktériumnak. Kutatásom végcélja ipari méretű szénmentes rendszer létrehozása, amely komposztdombhoz hasonlít, ahol zárt rendszerben a baktériumok gyarapodhatnak, és ahol az egyetlen táplálékforrásuk a PET műanyag hulladék.

Bélflóra – Wikipédia

Képzeljük el, hogy egy nap az összes műanyag hulladékot bedobhatjuk a járdaszélen álló szemetesbe, melyről tudjuk, hogy baktériummal működik. Szorgalmas munkával ez megvalósítható. A műanyagevő baktérium nem csodaszer. De figyelembe véve a statisztikákat, világos, hogy nekünk, embereknek jól jönne egy kis segítség. Mert a műanyagszennyezettség nyomasztó gond. A baktériumok talán fontos részei lehetnek a megoldásnak.

Olvassa el is